Aktuella filmer

Samefolk

samefolk-ticketmaster-2_rader

Från Stáloluokta och norrut längs Sveriges och Norges gräns vandrade vi en sommar. Här träffade vi samer som bor och lever sina liv. Om inga frågor ställs får vi inget veta. Så vi frågade.

Stáloluokta är ett av Tuorpon samebys sommarvisten och ligger vid sjön Virihávrre i Badjelánnda (Padjelanta) som är den största nationalparken i Sverige. Nationalparken ligger i Lappland vid gränsen mot Norge och ingår i världsarvet Laponia.

Katarina Parfa Koskinen och hennes man Ronny Koskinen driver Parfas Kiosk i Stáloluokta, en av Sveriges mest otillgängliga kiosker. Katarinas kusin Nils-Olof Parfa har också nyligen anlänt till Stáloluokta, som för övrigt är folktom då varken turistsäsongen eller kalvmärkningen kommit igång ännu.

Parfas kiosk startades av Anna och Isak Parfa som drev den i nästan 50 år. Efter ett uppehåll på 18 år startade Katarina och Ronny upp verksamheten igen sommaren 2015. Katarina är Isak och Annas barnbarn och att föra morföräldrarnas arv vidare känns viktigt för Katarina.

IMG_2599

Katarina, Ronny och Nils-Olof berättar om livet i Stáloluokta idag och tillbaka i tiden. Släkten Parfa har hållit till i Stáloluokta i drygt 100 år. Deras familj tillhör tvångsförflyttade Karesuandosamer som i början av förra seklet tvingades flytta från Karesuando då familjen förlorade sina renbetesmarker i Norge när gränserna stängdes mellan Sverige och Norge.

Vandrarna Benny och Jessica är säsongens första kunder och innan de vandrade vidare fikar vi tillsammans i Katarina och Ronnys hemtrevliga kök. Diskussionerna är många och svaren likaså. Finns det någon vildmark och ödemark kvar eller är hela Sverige ett kulturlandskap? Hur är det att driva företag i glesbygd och vad är livskvalitén i det fria livet här?

Efter tre dagar i Stáloluokta vandrar vi norrut längs Badjelánndaleden till Áhkká och vidare in på Kungsleden mot Ábesko och in i Norge. Sommaren är sen. Snön ligger kvar på stora fält och under snötäckta svackor forsar vatten som gör det svårt att ta sig fram. Vissa dagar har vi flera årstider på en och samma dag.

Inlägg på bloggen 11 aug

Längs vägen möter vi vandrare med olika erfarenheter av fjälliv. I Áhkká delar vi stuga med Kalle och Birgitta som varje sommar vandrar i fjällen. På Kungsleden i Rádunjárga raststuga får vi lunchsällskap av Selina, Filip, Anton och Gunnar. Ungdomarna är på sin första fjällvandring och vi utbyter tankar och funderingar kring samernas kultur och om fjällivet som vandrare.

Vi passerade den svensk-norska gränsen vid Pålnoröset och fortsatte in i Norge. Vid en lunchrast i Álttesjávri (Altevatn) träffar vi renskötaren, artisten och jojkaren Simon Issát Marainen. Álttesjávri är ett av Saarivuoma samebys sommarvisten och kalvmärkningen är igång sedan en vecka tillbaka men något senare än det vanligtvis brukar vara.

Simon kombinerar renskötsel och arbetet som artist för att kunna leva ett friare liv och få möjligheten att arbeta med det som betyder mest för honom. För samerna är jojken ett sätt att kommunicera, berätta och komma ihåg historier och att uttrycka känslor. Jojken ett av Europas äldsta sångsätt som många urfolk runt om i värden har gemensamt, men med lite olika uttrycksätt.

Ingen vandring är den andra lik och för oss blev det en fjällsommar fylld av intryck och värdefulla möten och samtal med samer och andra folk. En sommar som gav oss svar på många frågor och nya perspektiv på hur det är att vara same och tillhöra ett av världens urfolk som bott och levt sina liv här i tusentals år.

SAMEFOLK
en dokumentärfilm av Pia Johansson

IMG_4825
Filmteamet Hans och Pia Johansson

PRODUKTIONSFAKTA
Titel: Samefolk
Genre: Dokumentär
Längd: 59 minuter
Inspelningsperiod: Juni – augusti 2017
Produktionsår: 2019
Premiär: 24 november 2018 i Södertälje.

Foto: Pia Johansson och Hans Johansson
Ljud & klipp: Pia Johansson
Grafisk form: Pontus Johansson
Ljudbearbetning: Pieter Hounslow
Musik: Epidemic Sound
Producent & produktion: Pia Johansson, Piazzafilm

Medverkande: Katarina Parfa Koskinen, Ronny Koskinen och Nils-Olof Parfa från Stáloluokta, Simon Issát Marainen från Álttesjávri i Norge, Pia och Hans Johansson och andra vandrare de mötte längs vägen.

Läs mer om filmen: Samefolk


Blogg
PIAZZAFILM – en blogg om dokumentärfilm
Webbplats: www.piazzafilm.se
Facebook: Piazzafilm

 

 

 

 

 

Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

Fjällvy_liten

Vi har länge haft en dröm. Att vandra i två månader genom Lappland från Fatmomakke i söder till Treriksröset i norr. En vandring på 80 mil genom Sápmi, Sameland, där människor levt i väglöst land sen urminnes tider.

Vi vill träffa samer, vandrare och andra fjällfolk som kan berätta och dela med sig av sina fjälliv. Förr och nu. Sommaren 2013 tog vi vår dröm på allvar. 

Det är en vandring från Fatmomakke vid foten av Marsfjället nordväst om Vilhelmina till Sveriges nordligaste punkt Treriksröset där hälften av sträckan är Kungsledens 45 mil. Jag vill skildra det enkla naturliga livet som en fjällvandring inbjuder till, där friheten är total, tempot är mitt egna och den storslagna fjällnaturen är mitt hem och min trygghet.

I Fatmomakke har vi stämt möte med Synnöve Kroik. Vid hennes kåtaplats i kyrkbyn berättar hon för oss om sitt sameliv. Nordväst om Hemavan i Övre Ältsvattnet ska vi träffa Per Mikael Jonsson och hans familj från Rans sameby och vara med på kalvmärkning och lära oss mer om hur det är att arbeta som renskötare.

På en vandring är vi många som möts från olika håll, med olika syften och med olika erfarenheter. Möten och samtal med vandrare och andra fjällfolk ger vardagen på fjällvandringen ett djupare innehåll. Men lika berikande är de dagar, ibland flera i sträck, då vi inga människor möter alls. Dagar som ger oss tid med varandra och med oss själva.

Medverkande: Pia och Hans Johansson, Synnöve Kroik från Klimpfjäll, Magnus Andersson i Rans sameby, Per Mikael Jonsson med familj i Rans sameby, vandraren Peter Kankainen, stugvärden Peter Lantz och andra fjällfolk vi mötte längs vår väg.


Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

en dokumentärfilm av Pia Johansson

2013-08-15 14.08.53
Filmteamet Hans och Pia Johansson

 

PRODUKTIONSFAKTA
Titel: Låt fjällvind blåsa hjärtat rent
Genre: Dokumentär
Längd: 88 minuter
Inspelningsperiod: Juni – augusti 2013
Produktionsår: 2015
Premiär: 29 november 2014 i Södertälje.

Foto: Pia Johansson och Hans Johansson
Ljud & klipp: Pia Johansson
Grafisk form: Pontus Johansson
Ljudbearbetning: Pieter Hounslow
Musik: Extrem Music
Producent & produktion: Pia Johansson, Piazzafilm

Medverkande: Pia och Hans Johansson, Synnöve Kroik från Klimpfjäll, Magnus Andersson i Rans sameby, Per Mikael Jonsson med familj i Rans sameby, vandraren Peter Kankainen, stugvärden Peter Lantz och andra fjällfolk.

Läs mer om filmen: Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

BloggPIAZZAFILM – en blogg om dokumentärfilm
Webbplats: www.piazzafilm.se
Facebook: Piazzafilm

 

 

Övriga dokumentärfilmer producerade av Piazzafilm

Musikaliska bilder (2009)
Min stora kärlek – en film om Södertälje IF (2007)
Upptäcktsresande Titti Strandberg (2006)
Snön är alltid vit på Landsort (2004)

Läs mer om filmerna: Produktioner – Piazzafilm