I ett stillsamt läge

Vad roligt det hade varit att berätta att nu äntligen är verksamheten igång och arbetet med nästa filmproduktion har börjat. Tyvärr är det inte så, och det lär dröja innan det sker.

Meningen med den här bloggen är just det, att berätta om vad som händer i Piazzafilms verksamhet och de filmproduktioner som är igång. På grund av pandemin så kommer Piazzafilm fortsätta och avvakta med att köra igång några filmprojekt.

En höst, en jul och ett nyår har passerat sen jag sist skrev i bloggen. Julrean på filmförsäljningen var igång en månad innan jul och kontoret är nu färdigrenoverat. Min nästa filmproduktion med temat Skogen står fortfarande på vänt och kanske jag väljer att göra en kortfilm innan jag tar mig an Skogsfilmen, jag får se hur det blir och när det blir.

Om jag inte kan göra film själv så kan jag titta på andras filmer, och det har jag gjort. Självklart är det allra bäst att se film på bio men när inte det går så får det bli på TV. Jag tittar på ganska mycket film, även när det inte är en pandemi, och hemmalivet på grund av pandemin har ju gett lite mer tid till att se på filmer och serier. Här är några av mina favoriter som jag sett under hösten och vintern.

Normala människor (irländsk serie)
Vi (brittisk serie)
Tunna blå linjen (svensk serie)
Greta (svensk dokumentär)
Killing Eve (brittisk serie)
Vargen kommer (dansk serie)
Ministern (isländsk serie)
Sång till Bergslagen (svensk dokumentär)
Mörtfors – Tarzan (svensk dokumentär)
Det sköra livet (svensk dokumentär)
Undercover (brittisk serie)
The nest (skotsk serie)

Den svenska serien Tunna blå linjen är en enastående bra serie som berättar om polisens vardag på ett så nära dokumentärt sätt det går med den fiktiva berättarformen. En otrolig närvaro genomsyrar berättandet genom fotot, regin, rollkaraktärerna och manuset som gör denna serie till något jag inte sett förut.

En filmkollega till mig, regissören och filmfotografen Micke Hansson, har regisserat avsnitt 6 – 8. Jag engagerade Micke som fotograf till ett par dokumentärfilmsproduktioner som jag jobbade med i slutet av 90 talet och jag var regiassistent på en kortfilm som han regisserade vid samma tid. Just nu kan man se de tre första avsnitten (av tio) på SVT play.

Det sköra livet är en dokumentärfilm i två delar och den fjärde filmen om Pia Sjögrens liv. Tom Alandh (som var en av mina lärare under min filmutbildning för snart 30 år sedan) har än en gång lyckats göra en film som går rakt in i hjärtat och som visar en sån respekt och ödmjukhet mot människorna och deras liv han berättar om, så som bara Tom Alandh kan göra. En stark berättelse om ovillkorlig kärlek och kampen att skapa ett liv och hur svårt det kan vara att göra det.

Det var några film- och serietips från mig.

Lunchpause vid sjön Virihaure i Staloluokta i Padjelanta nationalpark (från filminspelning av Samefolk sommaren 2017)


Piazzafilm kommer att fortsätt sin stillsamma tillvaro med förhoppning om att det kanske till hösten kan släppa lite mer och jag kan börja arbeta med nästa filmproduktion med sikte på filminspelning under 2022.

Vi får se hur det blir, det kommer en ny tid efter denna!2 reaktioner till “I ett stillsamt läge

  • Tack för filmtipsen och jag önskar Lycka till med nya projekt i höst. Tom Ahland är ju så enastående, försöker se allt han dokumenterar. Ha det gott MVH Britt-Marie Manzang i Järna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s