Snön är alltid vit på Landsort

– Snön är alltid vit på Landsort, här är den inte grå och slaskig som i stan berättade Roland för mig en sen augustieftermiddag sommaren 2000 när vi satt i kvällssolen på deras trappa och pratade efter en avslutad inspelningsdag.

– En kall januaridag kan det vara så tyst på ön att Ingrid och jag viskar till varandra för att inte störa tystnaden. Den tiden på ön ger plats för avkoppling, tid att läsa och vara i stillhet, man blir som man säger ett med naturen sa Roland med något längtansfullt i blicken.

Ingrid & Roland

Efter några år på fastlandet, när deras två söner växt upp och flyttat hemifrån, flyttade Ingrid och Roland Sjöblom-Persson 1985 ut till Landsort för gott. För Ingrid, som är född på ön, var det som att komma hem igen. Hennes släkt är en gammal lotssläkt som levt och arbetat på ön sen flera generationer tillbaka.

Ingrid och Roland bor i ett gammalt skärgårdshus som ligger väl skyddat mellan bergsskrevorna strax bakom kapellet på ön.

Roland i Lotsbåt

I filmen arbetar Roland som båtsman inom Lotsen i Sjöfartsverket och Ingrid har en egen rörelse året runt med konferenser, Bed & Breakfast, servering, guidning i byn och i fyren med mera. I Tornet, den gamla Lotsutkiken på ön, har Ingrid nattlogi för sina gäster samt ett sällskapsrum högst upp i Tornet med en vidunderlig utsikt i alla väderstreck över ön och havet.

Tillsammans är Ingrid och Roland kyrkvärdar i öns kapell. På sin lediga tid arbetar även Roland med konferensverksamheten.

Ingrid i kapellet

– När människor inte intresserar mig längre och jag inte tycker det är roligt, då lägger jag av berättar Ingrid i filmen. Landsort är en plats där nya spontana möten sker både mellan människor och natur, möten som enligt Ingrid och Roland berikar deras liv.

För Ingrid och Roland handlar det mycket om livskvalitet och frihet, ett liv som de själva har valt och bestämmer över och för Ingrid är Landsort tryggheten i hennes liv. Det är också ett mycket hårt arbete som börjar ta ut sin rätt när åldern gör sig påmind och båda två är i pensionsåldern.

Västerhamn i vinterskrud

I filmen följer vi med under ett år (juni 2000 – juni 2001) i deras vardagsliv på ön där kontrasterna är tydliga i både det dagliga livet och i naturen när årstiderna skiftar. För Ingrid och Roland är det viktigt att de gör saker tillsammans hela tiden, det är en förutsättning för att de ska klara av att leva tillsammans på ön.

Att de båda har en gemensam värdering på vad livskvalitet är helt avgörande för ett liv som detta, för om inte det finns så fungerar det inte att bo och leva på en ö som Landsort.

Fyren i åskväder

Det är 18 år sedan vi spelade in filmen och tyvärr finns varken Ingrid eller Roland i livet längre och inte heller filmens fotograf Jan ”Fisken” Forsell.

Det var ett givande och intressant filmprojekt att arbeta med då Fisken och jag fick möjlighet att verkligen lära känna Ingrid och Roland och deras liv på ön. Generöst delade de med sig av sina erfarenheter och upplevelser och sin syn på vad livskvalitet är.

Till bloggen 14 dec 2017

För mig betyder det mycket att få visa filmen igen och på så sätt få visa min uppskattning jag känner till Ingrid, Roland och Fisken. Jag fann en fin vänskap hos alla tre, en vänskap som jag har satt stort värde på under alla år sen vi spelade in filmen tillsammans.

Filmen visades på Svergies Television (SVT) sommaren 2004 samt på ett flertal filmfestivaler och i andra sammanhang.

På måndag nästa vecka den 5 mars visas dokumentärfilmen ”Snön är alltid vit på Landsort” kl.18.30 på Estrad i Södertälje stadshus. Delar av biljettintäkterna går till Cancerfonden.

Jag kommer att vara på plats och introducera filmen samt finnas kvar i foajén efter visningen om ni vill prata om filmen med mig.

Ni kan förköpa biljetter på Ticketmaster.se, Luna biljettcentrum och Södertäljebyrån. Boka biljetter här >>

I förra veckan publicerade Länstidningen i Södertälje (LT) en artikel om den kommande filmvisningen, läs artikeln Dokumentärfilm om skärgårdslivet- visas till minne av Södertäljefotograf >>

Välkomna till filmvisningen!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s