En film med nytt fokus

Dokumentärfilmen med sitt tidigare arbetsnamn ”Där inga vägar finns” har fått ett nytt fokus och det nya arbetsnamnet ”Fjällfolk”.

Ett nytt fokus där fjällfolket vi mött under vandringen får ta större plats och annat får stå tillbaka. En del möten var planerade i förväg medan andra var spontana.

Alla fjällfolk vi träffat har generöst delat med sig av sina tankar och erfarenheter kring att vistas i nordliga fjälltrakter. Det är bofasta fjällfolk, vana och ovana vandrare, säsongsarbetare och företagare i glesbygd. Vi har ställt frågor och de har berättat.

Vi själva är också en del av fjällfolket och det berättar vi om.

Att vara ute på fält och filma i rådande omständigheter och själva bära med sig all teknik kräver ett hårt arbete. Den här filminspelningen och vandringen satte oss i filmteamet på prov då väderförhållandena påverkade vårt arbete såpass mycket att vi fick tänka om och tänka nytt.

Det blir ett annat fokus i filmen än det vi tänkt från början. Att låta ett filmarbete under arbetets gång få en egen frihet att styra och vägleda kan vara en tunn lina att balansera på.

Den här linan höll. Med råge.

Vi var lyhörda för förändringen och lät den vägleda oss. 22 timmars filmat material har vi med oss hem. Ett material som blir en spännande utmaning att klippa till en 58 minuters lång dokumentärfilm. En film som dels handlar om oss själva men allra mest om fjällfolket vi träffade under 46 dagar på vandring mellan Kvikkjokk och Kilpisjärvi.

Inlägg på bloggen 11 aug

FJÄLLFOLK
Genom ett nordiskt fjällandskap där Sverige, Norge och Finland korsar varandra vandrade vi i 46 dagar sommaren 2017. En vandring på 55 mil längs delar av Nordkalottleden, Padjelantaleden och Kungsleden som går i egna sträckningar och ibland jämsides med varandra.

Ett omväxlande fjällandskap med öppna fjällhedar, frodiga björkskogar, blommande ängar, snötäckta fjällsluttningar, forsande vattendrag och branta fjällraviner.

Den samiska kulturen är hela tiden närvarande i ett kulturlandskap som berättar om livet förr och om de människor som lever här nu. Det är människor som funnit sina egna vägar och sätt att leva i dessa nordliga trakter där deras förfäder har levt i urminnes tider.

Från början var målet att vandra och berätta om Nordkalottleden men så blev det inte, fjällnaturen och vi ville något annat.

Våra möten med vandrare och människor som bor och arbetar i det nordliga fjällandskapet gav oss ett annat fokus. Människor som är där med olika syften, intressen och förutsättningar och som generöst delade med sig av sina fjälliv till oss.

Om det vill vi berätta.

Fjällfolk (arbetsnamn)
en dokumentärfilm av Pia Johansson

Läs mer om filmen på www.piazzafilm.se

 

 

2 thoughts on “En film med nytt fokus

  • Det här nya upplägget av filmen kommer att bli jättebra!! Utmärkt idé. Det ska bli
    spännande att få ta del av ”Fjällfolk”. Det kan inte bli annat än perfekt med era fina bilder/filmer och bra samtal med alla vandrare och bofasta. Lycka till med sista delen av arbetet/klippningen. Varma hälsningar! Margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s