På naturens villkor

Efter många års fjällvandring så vet vi av erfarenhet hur viktigt det är att vara lyhörd för väderförhållandena och ta kloka beslut därefter. Som säkert många av er har tagit del av via media så håller vintern sitt hårda grepp om Norrbotten. På många ställen är det full vinter och vårfloderna har ännu inte satts igång.

Vi har hela tiden varit medvetna om att det skulle kunna bli så här, både i normala förhållanden och som nu när vintern inte vill släppa sitt tag. Att ge sig iväg på vandring innan midsommar så pass norrut i fjällen kan verka vara optimistiskt men likaväl som att sommaren kan vara sen så kan den också vara tidig. Det sistnämnda hade vi hoppats på i år men så blev det inte.

 

Jämtland- Storulvån 2012
Snöbollskastning i Jämtlandsfjällen, sommaren 2012

Så nu har vi tagit ett beslut om ändrade planer för de första veckorna på vandringen med utgångspunkt från rådande väderförhållanden i norra Sverige.

Våra första nio vandringsdagar på Nordkalottleden var tänkt att gå mellan Kvikkjokk och samevistet Staloluokta. Allra helst hade vi velat gå via norska Sulitelma och sen vidare upp till Staloluokta. Det finns också andra varianter att gå sträckan Kvikkjokk – Staloluokta men just den mot Norge har vi inte gått förut. Det hade vi sett framemot att få uppleva.

 

2012 Jämtland.SNöbollskastning
Över snöfält i Jämtland, sommaren 2012

 

Vi flyttar fram avresan en knapp vecka och reser som vi planerat till Kvikkjokk och stannar där några dagar för att filma och göra dagsturer i området. Eftersom det är svårt att gå därifrån till Staloluokta på grund av snö och mycket vatten i jokkarna har vi bokat plats på helikoptern som flyger dit.

I Staloluokta kommer vi vara som vi hade bestämt från början och vi är där i ett par dagar för att filma och träffa folk som bor där som jag har fått kontakt med i förhand. Därefter har vi en dagsvandring till samevistet Arasluokta norr om Staloluokta där vi ska stanna ett par dagar för att även där filma och träffa folk vi har bestämt träff med.

På så sätt undviker vi att vandra en dryg vecka i juni som var tänkt. Vi hoppas på att snön smälter undan och vattennivåerna sjunkit något så vi får en lättare och säkrare vandring när vi fortsätter på Nordkalottleden mot Ritsem i början av juli.

 

2010.Sjön Virihaure i Staloluokta samevisteJPG
Hasse hämtar vatten i sjön Virihaure vid samevistet Staloluokta, sommaren 2010

 

Dagarna vi kommer vara i Kvikkjokk, Staloluokta och Arasluokta hade vi redan från början bestämt som vandringsfria dagar men då skulle vi ha varit på vandring i nio dagar först. Nu blir det på ett annat sätt och det känns som det enda rätta, i de rådande väderförhållandena finns faktiskt inget annat val. Säkerheten går före allt och det är bara dumdristigt och oförsiktigt att göra på något annat sätt.

Istället blir det några extra dagar här hemma innan avresa och vi får njuta av det istället. Långa sommarfrukostar på verandan, lite trädgårdspyssel och möjlighet att få träffa familjen och vårt lilla älskade barnbarn lite mer innan vi far norrut.

Fjällvandring är utan undantag alltid på naturens villkor.

 

 

PS. Nu är höstens filmvisningar av ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” bokningsbara på ticnet.se, Södertäljebyrån och Luna biljettkassa i Södertälje. Läs mer om visningarna på www.piazzafilm.se

 

 

2 thoughts on “På naturens villkor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s