Filminspelningen börjar i Padjelanta

Planeringen med vandringen och filminspelningen fortlöper som det ska. Nu är jag klar med de förhandskontakter jag velat få med folk som vi ska träffa och filma under vandringen. Det kan eventuellt bli ett par personer till som jag har fått en inledande kontakt med som också kommer vara med i filmen, vi får se.

Jag ser verkligen framemot att träffa alla jag har haft kontakt med på telefon och e-post och få se platserna de bor på och ta del av deras liv och arbete. Därutöver kommer det bli spontana möten, samtal och inspelningssituationer som vi i förväg inte har en aning om. Precis som det ska vara.

Snart är mars månad slut och våren börjar göra sig synlig i naturen mer och mer. Solen värmer, fåglarna kvittrar, blåsippor och snödroppar blommar. Det känns bra. Jag är färdig med den klena vintern vi fick i år. Nu längtar jag efter mer ljus och värme, och jag längtar efter att komma iväg på vandringen och börja spela in filmen ”Där inga vägar finns”.

IMG_1243
Padjelantaleden sommaren 2010

Padjelantaleden i Padjelanta är en del av Nordkalottleden. En sommarled som sträcker sig i 16 mil mellan Kvikkjokk i söder och Ritsem i norr. Vi börjar vandra på Padjelantaleden med start i Kvikkjokk och sen följer vi leden fram till Tarrekaise. Leden viker sen av rakt norrut från Tarrekaise men vi fortsätter västerut mot Norge och Sulitelma området.

Se karta över Padjelantaleden >> (från Laponia.nu)

Efter en vecka kommer vi till Staloluokta och in på Padjelantaleden igen. I Staluokta ska vi stanna några dagar och filma innan vi fortsätter vidare längs Padjelantaleden och upp till Ritsem.

Följande fakta om Padjelanta/Bádjelánnda är hämtat från webbsidan: Länsstyrelsen i Norrbottens län >>

Bádjelánnda är lulesamiska och betyder ”det högre landet”. Så gott som hela parken ligger ovanför skogsgränsen och är ett värdefullt renbetesland. Samebyarna Sirkas, Jåhkågasska och Tuorpon har sommarbetesmarker för sina renar här.

Padjelanta bildades 1962 och är i storlek 1 984 kvadratkilometer – Sveriges största nationalpark. Nationalparken ligger mellan gränsen mot Norge och Sareks nationalpark i Jokkmokks kommun.

Padjelanta ingår i världsarvet Laponia och i EU:s nätverk av skyddade områden Natura 2000. Längs Padjelantaleden finns det stugor där man kan övernatta. Läs mer om stugorna på: www.padjelanta.com >>

I mitten av Padjelanta ligger två vidsträckta sjöar, Vastenjávrre (Vastenjaure) och Virihávrre (Virihaure). Padjelanta slättlandskap är en kontrast mot den dramatiska terrängen i Sarek. Kontrasterna förstärks av Padjelantas omfattande, mjuka ängsmarker och dess synnerligen rika flora. I floristiskt hänseende hör området till de rikaste i fjällvärlden. Här finns växter som man inte funnit på några andra håll i fjällen. Parken är även känd för sitt rika djurliv.

IMG_1192
Padjelantas blomstrande ängar

Botanikern och geologen Carl von Linné gjorde år 1732 en expedition genom Lappland, kallad Linnés Lapplandsresa. Den expeditionen var en viktig del av hans vetenskapliga karriär. På sin lapplandresa stannade han till i Kvikkjokk och det kommer jag berätta om i nästa inlägg.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s