Nio mil genom Laponia

I blogginläggen framöver ska jag berätta om olika områden och platser som vi kommer att vandrar genom längs Nordkalottleden. Padjelanta nationalpark, världsarvet Laponia och samevistena Staloluokta, Arasluokta och Ritsem är några av platserna och områdena som vi kommer att besöka.

I 14 dagar och nio mils vandring går vår färdväg genom världsarvet Laponias västra del där Nordkalottleden går parallellt med Padjelantaleden. I Staloluokta, Arasluokta och i Ritsem har jag fått kontakt med människor som vi ska träffa när vi kommer dit. Där ska vi stanna ett par dagar på varje plats för att filma, vila och fylla på proviant.

 

pa-fjallet-stuor-dijdder-med-vy-ner-mot-arasloukta-sameviste-liten-jpg
På fjället Stugor Dijdder ovanför Arasluokta sameviste i Padjelanta nationalpark (Padjelantaleden sommaren 2010)

För större format, klicka på bilden

När vi sommaren 2010 vandrade Padjelantaleden mellan Kvikkjokk och Staloluokta tänkte jag inte så mycket på att det var en del av ett unikt världsarv. Nu har jag lite andra glasögon på mig och ju mer jag läser om området desto mer vill jag veta.

Genom att träffa människor som bor och arbetar i Laponia vill jag få mer kunskap om området. Med utgångspunkt från deras berättelser, erfarenheter och perspektiv vill jag i filmen berätta om Laponia som det unika område det är och varför det är så speciellt att det har utsetts till ett världsarv.

Hur ska det förbli ett världsarv, vilka förutsättningar krävs för det och vilken betydelse har det för framtida generationer? Det är några frågor av många som jag vill söka svar på. För oss kommer det att bli lärorika dagar i ett av Sveriges 15 världsarv.

skyltar_liten

För större format, klicka på bilden

Följande fakta om Laponia är hämtat från www.laponia.nu 

Ett världsarv är en plats, ort, miljö eller objekt som är så värdefull och unik att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att skydda och bevara det. Det kan gälla naturvärden eller kulturella värden, ibland både och.

År 1996 utsågs Laponia till ett världsarv av FN-organet Unesco. Det betyder att området är viktigt för hela världen att vårda och skydda. Utnämningen grundar sig på kombinationen av den unika natur och de kulturella värden som finns i Laponia.

Det här är ett område som bär spår av jordens tidiga historia men också av människans. Landskapet har formats i samspel med en levande samisk tradition där man under lång tid har bedrivit renskötsel.

När Unesco bestämde att ta med Laponia bland världens världsarv var det för att det uppfyller vissa kriterier, som de kallar för ”Outstanding Universal Values”.

 

LaponiaCS5+infoV9
Karta över Padjelanta i Laponia (från laponia.nu)  

För större format, klicka på bilden

Laponia är 9 400 kvadratkilometer och ligger i Norrbottens län, i Jokkmokks och Gällivares kommuner. Samebyarna är Baste čearru, Unna tjerusj, Sirges, Jåhkågaska tjiellde, Tuorpon, Luokta-Mávas fjällsamebyar samt Udtja, Slakka och Gällivare skogsamebyar.

Nationalparker som ligger i Laponia är Padjelanta/Badjelánnda, Sarek, Muddus/Muttos och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke.

Naturreservaten Sjávnja och Stubbá samt områdena Tjuoldavuobme, Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat) och Sulidälbmá är också en del av Laponia.

Tjuottjodit är det lulesamiska ordet för att ta hand om något, att förvalta. Laponiatjuottjudus är förvaltare av världsarvet Laponia och är en lokalt förankrad organisation.

Laponiatjuottjudus tog över ansvaret för förvaltningen av Laponia från Länsstyrelsen i Norrbotten den 1 januari 2013 och arbetar nu fram ett nytt sätt att sätt att ta hand om världsarvet, tillsammans med de människor som lever i och kring området.

Världsarvet är en helhet, där de viktigaste grundstenarna är naturen, den samiska kulturen och rennäringen och det historiska arvet.

Laponiatjuottjudus är en ideell förening med kontor i Jokkmokk. I föreningen sitter representanter från de nio samebyarna i Laponia, Jokkmokk och Gällivare kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket.

I styrelsen är de samiska representanterna i majoritet och alla beslut fattas i samtycke med alla parter.

Läs mer på www.laponia.nu >>

LaponiaCS5+infoV9
Karta över hela Laponia (från laponia.nu)

För större format, klicka på bilden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s