Jubileumsår med nya filmen

År 1997 registrerades Piazzafilm och i år fyller företaget 20 år. Det har varit innehållsrika år med både stora och små filmprojekt och andra uppdrag inom film och TV. Under åren har arbete löpt parallellt med frilansuppdrag i Piazzafilm och längre och kortare anställningar, frånsett fem år då jag frilansade på heltid i Piazzafilms regi.

Vad har hänt under de här 20 åren!

piazzafilm-20ar-emblem-vit_bakgrund-litet

Bland annat har jag arbetat som projektledare/producent i filmprojekt med ungdomar i Södertälje (1996 – 1998). Det har varit uppdrag på Utbildningsradion i Stockholm som TV – producent (1998 – 2000), som medieproducent på Lärarhögskolan (2000 – 2005) och som filmpedagog vid Kulturskolan i Södertälje (2009 – 2010).

2005 – 2009 satsade jag på heltidsarbete som frilansfilmare i Piazzafilm med diverse uppdrag och filmproduktioner. Att arbeta på heltid som frilans var en tuff tillvaro, det visste jag från dag ett. Men det var ett stort och viktigt steg för mig och min utveckling som filmare och egen företagare att stå på helt egna ben en längre tid.

pia-gunnar-hb-pa-isen
Filminspelning av dokumentärfilmen ”Upptäcktsresande Titti Strandberg” i Särna med fotografen Gunnar Zetterberg.

Under de fem år jag frilansade på heltid hade jag bland annat uppdrag som producent, filmpedagog och föreläsare. Piazzafilm producerade också under den tiden två längre dokumentärfilmer, varav en var TV dokumentären ”Upptäcktsresande Titti Strandberg” som Piazzafilm samproducerade med Sveriges Television i Falun. Parallellt med filmuppdrag i Piazzafilm studerade jag också grävande journalistik och tog min examen som kvalificerad researcher i december 2008.

Sen 2010 arbetar jag deltid som kulturhandläggare av scenkonstprogram och skolbio för barn och unga i Södertälje kommun. Övrig tid arbetar jag med egna filmproduktioner i Piazzafilm.

Läs mer: Filmografi – Pia Johansson >>

Det är just det här som jag uppskattar så mycket med mitt arbetsliv att det kan få se lite olika ut från år till år och att jag periodvis arbeta mer intensivt med längre filmproduktioner. Den arbetsformen passar mig som handen i handsken.

Jubileumsåret 2017 har kört igång med en hel del researcharbete för filmen ”Där inga vägar finns” och det känns riktigt kul att det rullar på i bra fart. Flera kontakter har jag knutit med folk som bor och arbetar längs Nordkalottleden och som vi kommer att träffa under vandringen och stanna till och filma hos.

Ju mer jag fördjupar mig i områdena längs Nordkalottleden ju mer spännande saker hittar jag som kan vara av intresse att filma under vandringen. Vi får se vart det landar tillslut, lärorikt är det hur som helst att fördjupa sig i ett område och ta del av människor liv och leverne tillbaka i tiden och i nutid.

 

2013-07-22-16-43-31
Forsen Kamajokk intill Kvikkjokk fjällstation där Nordkalottleden börjar.

Det är bara fem månader kvar tills vi ska fara norrut för att leva fjälliv i två månader. Flygbiljetterna är bokad och vi flyger till Gällivare i mitten av juni och sen vidare med buss till Kvikkjokk där vandringen ska börja. Hemresan får vara öppen men troligtvis blir det buss från norska Kautokeino (vandringens slutmål) till Alta kring den 20 augusti och sen vidare med flyg till Oslo och sen Stockholm.

Om några månader ska vi börja packa proviantlådorna som vi sen ska skicka upp till 3 – 4 platser längs Nordkalottleden. Vi har ju gjort det här några gånger nu så det går smidigt med vandringens planeringsarbete.

Men innan vi ska fara norrut så ska det vara vinter ett tag till och sen en vår. Nu känns det långt fram till mitten av juni, men plötsligt är vi där.

Så det är bara att arbeta vidare mot vårt mål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s