Provfilmning i Jämtlandsfjällen

I mitten av juli var vi, filmteamet Pia och Hans Johansson, på en tiodagars fjällvandring i Jämtlandsfjällen. Det var en semestervandring men också en provfilmning med ny filmteknik som vi ska jobba med nästa sommar då filmen ”Där inga vägar finns” ska spelas in under två månaders vandring på Nordkalottleden.

Vy över Helags fjällområde.

Vi packade för tio dagar, precis som det kommer vara när vi startar nästa år. Det är viktigt att vi har provpackat ryggsäckarna för att vara säkra på att allt kommer med och att vi kan bära med det i våra ryggsäckar.

Det var mat för tio dagar, sov- och matlagningsutrustning och kläder samt hela filmutrustningen som bestod av kamera, stativ, batterier, ljudteknik, solceller, laddare, batteripack med mera.

Ryggsäckarna blev lättare än förra gången då vi spelade in filmen ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”. Då vägde filmutrustningen 8 kg, den här gången kommer vi ned på 6 kg. Ändå är det en större kamera men den är lätt och alla tillbehören är lättare än till den tidigare kameran.

På väg till Blåhammaren.

Den här gången har vi med oss bra erfarenheter av inspelning i fjällmiljö från förra filminspelningen, så jag har plockat bort en del saker i filmutrustningen som inte behövs. Det känns bra att vi kommer ned i vikt att bära.

Totalt vägde min säck 21 kg och Hasses 26 kg när vi startade vandringen från Storulvåns fjällstation. Det är 5 kilo mindre för var och en av oss, det gör mycket när vi ska bära allt på ryggen.

Vi bär var och en våra personliga saker. Jag bär alla filmutrustning och Hasse tältet och den mesta maten och allt annat delar vi upp sinns emellan. Att säckarna blev lättare denna gången beror också på att vi tajtat till all annan utrustning vilket gör att vikten minskar.

Provfilmningen gick bra med den nya kameran som är en professionell HD/4K kamera. När vi spelade in förra filmen var jag tvungen att kompromissade en del med val av kamera av ekonomiska skäl och att jag ville ha en så liten och lätt kamera som möjligt.

Då filmade vi med en konsumentkamera som hade goda egenskaper i sin enkelhet för allt kunde ställas in manuellt och jag kunde rigga en bra mikrofon så ljudet blev som jag ville. Så slutresultat blev absolut ingen kompromiss, det går att spela in en film med enkel teknik för biografvisningar i stora salonger.

Provfilmning vid Sylarna.

Men nu känns det kul att jobba med en mer professional kamerateknik igen, såsom jag annars alltid gör. Den nya kameran är smidig och lätt att använda och den känns roligt att jobba med både gällande bild- och ljudinspelning.

Vi ska också prövar ett nytt vindskydd till mikrofonen för att ge ännu bättre förutsättningar vidl ljudinspelningen.
Läs mer om den nya filmen HÄR >>

Den 20 juli visades filmen ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” på Naturum Vindelfjällen i Ammarnäs. Det vackra vädret kanske bidrog till att det inte kom så mycket publik men de som var där tog filmen tills sig och hade stor behållning av filmen.

Publikreaktioner från visningen i Ammarnäs;
“Publiken imponerades av eran vandring och hur närgånget det stundtals var, av alla möten med människorna och den storslagna naturen som egentligen ”bara finns där och väntar på oss”! Några av dom hade bara tänkt titta en liten stund men blev kvar hela tiden och det var dom som blev mest förtjusta i filmen”.

Tack Ethel Åberg på Naturum i Ammarnäs för ett fint samarbete kring filmvisningen.

Närmast kommer filmen att visas i Arvidsjaur den 9 september och senare i september är det filmvisningar under HÖSTGLÖD på STF Grövelsjön fjällstation då Hasse och jag kommer att vara på plats vid filmvisningarna.

I början av oktober visas filmen i Strängnäs och även där deltar vi under filmvisningen och har ett publiksamtal efter visningen. Läs mer om kommande filmvisningar HÄR >>

Höstens arbete ser jag framemot då jag ska jobba med research för filmen ”Där inga vägar finns”. En del är gjort men det är mycket att ta tag i. Framförallt ska jag kontakta personer som i filmen kan berätta om världsarvet Laponia och om andra platser jag vill lyfta fram i filmen.

Det ska bli spännande att grotta ned mig i researcharbetet och lära mig mer om alla platser vi kommer att passera, få kontakt med nya människor och strukturera upp filmproduktionen. Det är en inspirerande arbetsprocess i ett filmarbete som jag tycker mycket om att jobba med.

Vid Stendörrens arkipelag.

Vår sommarledighet avslutades med en vecka kajakpaddling i Trosa skärgård. Fint väder hade vi men blåsigt.

Kajakpaddling i skärgårdens ytterkanter ger samma känsla av frihet och lugn som fjällvandring. De långa vida horisonterna, tystheten och de härliga tältnätterna på egna ostörda platser. Det mår jag bra av.

Det blev en fin avslutning på vår sommar ledighet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s