Välfylld Estrad och åtta bokningar i februari

I onsdags den 28 januari visades filmen för andra gången på Estrad i Södertälje. Det blev en lika lyckad visning som premiären. 321 biobesökare kom och såg filmen och många stannade kvar i foajén efter visningen och pratade med oss.

För mig betyder det mycket att möta publiken på det här sättet och få en direktkontakt. Vi ser och hör olika saker i det vi upplever och i diskussionerna kring filmen har det blivit ganska tydligt.

En del har aldrig varit i fjällen och upplever filmens miljöer som nästan exotiska. Andra har vandrat mycket själva, de känner igen platser och hur det är att vara på vandring. I mötet med publiken får jag nya ingångar och perspektiv till filmens berättelse och får ta del av hur filmen väcker olika saker hos folk beroende på vad var och en har med sig i sin ”ryggsäck”.

Samiska flaggan
Samiska flaggan

På fredag i nästa vecka, den 6 februari, är det samernas nationaldag, även kallad Samefolkets dag. Ett flertal orter i Västerbotten och Dalarna kommer att visa filmen den 5-6 februari som en del av deras firande av nationaldagen.

” Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera gemensamma problem. Därför har den 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i”, (citat från sametinget.se)

Läs mer på Sametinget.se >>

Det känns riktigt bra att filmen blir en del av firande för denna dag, en dag som jag tycker är viktig att uppmärksamma för att synliggöra samernas situation och berätta om deras historia.

Här kommer filmen visas under vecka 6-7:

Torsdag 5 februari 
Folkets Hus i Vilhelmina, kl.18.00
Skolans aula i Särna, kl.19.00
Älvdalens biograf, kl.19.00
Kulturhuset i Idre, kl.19.00

Fredag 6 februari
Äldreboendet Vaukagården i Arjeplog.
Centrumbion i Arjeplog.
Biografen Forum i Malå, kl.13.00

Torsdag 12 februari
Biografen Forum i Malå.

Sista helgen i februari åker jag upp till Umeå där filmen ska visas söndagen den 1 mars kl.15.00 på Västerbottens museum. Först kommer jag kort introducera filmen och efter filmvisningen har jag ett samtal med publiken där jag berättar om vandringen och filmarbetet och svara på publikens frågor.

Den 1-8 mars är det Umeås samiska vecka och filmvisningen är en del av programutbudet den veckan. Läs mer om programmet Samiska veckan >>

Torvkåtan vid samevistet Suksase
Torvkåtan vid samevistet Suksase

I filmen är det med en kort sekvens när vi övernattar vid det gamla sydsamiska vistet Suksase vid sjön Voukarn på Marsfjället.

Det är en boplats där människor levt sedan början av 1800-talet då vistet anlades. Här har samiska kulturtraditioner gjort avtryck i naturen, hos människor som bott där och de som lever här idag.

Tillbaka i tiden, när familjerna levde nomadliv, var vistet samernas boplats om våren. Läs mer om vårt besök vid Suksase i ett tidigare blogginlägg – Samevistet vid sjön Voukarn >>

På friluftsmuseet Gammlia har Västerbottens museum byggt upp samevistet Suksase med de byggnader som finns där, bland annat torvkåtan och stolpboden. Läs mer på Västerbottens museums webbplats >>

Därför är det extra roligt att få vara med och visa filmen på Västerbottens museum. Så ni alla bloggläsare som bor i Umeå eller dess närhet, välkomna till Västerbottens museum kl.15.00 söndagen den 1 mars och se filmen ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”.

 

 

2 thoughts on “Välfylld Estrad och åtta bokningar i februari

  • Jag såg filmen ikväll i Vilhelmina och är mycket imponerad, en riktigt bra film. Fint filmat, bra personporträtt, personligt och igenkännande. Bra jobbat, ser fram mot fler filmer av den här sorten, som lyfter fram resan snarare än målet. Tack för upplevelsen och för förmånen att få se den!

    • Hej Tomas,
      Tack för din hälsning och vad roligt att du uppskattade filmen på det sättet du beskriver din upplevelse av den, det gör en filmarbetare glad. Vänliga hälsningar Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s