En fjällsommar till

Vandraren HasseDet är drygt en månad sen vi kom hem från fjällvandringen. En vandring olika alla andra vi tidigare gjort. Det var soligt och varmt. Mycket varmt.

Med solen kommer insekterna och för oss blev det den största utmaningen att hantera under våra fyra veckor till fots.

Vi började vandra från Klimpfjäll när den första värmeböljan kom till Jämtland i slutet på juni. Det blev en explosion av bromsar, mygg, knott och allt annat som bits. Outhärdligt är bara förnamnet.

Första veckan gick vi utanför lederna, travade genom mossar och myrar och på stekheta landsvägar. Där vi var där var Jämtlands hela population av stickande flygfän. Alla insekter och den stekheta solen i 30 graders värme sög all energi ur oss och framför allt hos mig.

Badsjö

För första gången någonsin funderade vi på att bryta en vandring och fara hem. Men det ville vi ju inte göra. Den här vandringen var ju en pusselbit till i vårt projekt att vandra genom hela vår svenska fjällkedja.

Inte ska väl bromsar och 30 graders värme sätta stopp för det?

Det blev att tänkte om och göra ett nytt upplägg på vandringen för att kunna fortsätta gå. Klockan tre på morgon gick vi upp och vandrade de svala timmarna på förmiddagen, vilade mitt på dagen, svalkade oss i fjällsjöar och valde lägerplatser i skuggan.

Så vi fortsatte mot vårt slutmål som var Grövelsjöns fjällstation.Slutmålet Grövelsjön

I drygt 13 veckor fördelat på två somrar har vi vandrat ca 140 mil genom hela Lappland, Jämtland, Härjedalen och en bit av norra Dalarna.

Mycket nöjda och glada firade vi vårt genomförda vandringsprojekt med en trerätters middag på Grövelsjöns fjällstationen innan vi reste hem till Södertälje.

Förra sommaren var det ett hårt arbete med filminspelningen. Det går aldrig att helt koppla av under en inspelningsperiod. Hjärnan är igång 24 timmar om dygnet.

FjällvandringSka vi filma det här?, fick vi med allt vi hade tänkt?, har vi tillräckligt med laddade batterier?, funkade ljudet i blåsten?, måste vi ta om den där sekvensen för solen kom fram?….det finns oändligt många frågor som söker snabba svar.

Jag gillar att jobba så, att vara här och nu i det vi ser och möter och vara lyhörd för det som kommer till oss.

Men den här sommaren njöt jag av min ledighet från filmarbetet och när jag kom hem var jag fylld av energi och lust att fortsätta klipparbetet med filmen. Ett filmarbete som börjar bli färdigt.

Pia under myggnätPremiär blir det senare i höst. Då ska jag berätta om vår långa fjällsommar 2013 och dela med mig av det vi var med om, människor vi mötte och vad vandring betyder för Hasse och mig.

Med förväntan ser jag framemot att för första gången i mitt filmarbetarliv berätta något om mig själv och det som är viktigt för mig och som är av stor betydelse i mitt liv.

 

4 thoughts on “En fjällsommar till

 • Congratulations on completing your project! We met at Abisko if you remember as I was packing my rucksack and was on my last stretch north to complete my grona bandet.

  The insects sound terrible. I had my worst experience of them last year in around the same place, I guess the lower fells and more vegetation encourage them too and if you add heat then you are in trouble. In contrast for me I had a very wet week in Jamtland, the wettest walking weather I’ve had for a long time! No insects then!

  • Thank you for your greeting Mark (we remember you from Abisko)

   We are pleased that we have completed our project. Will see what the next may be, there’s many other places to hike on.

   Good luck with future hikes, greetings Pia

 • Vilken fantastisk ”resa” ni gjort – är så impad! När jag var ung flicka läste jag böcker som jag hittade i mammas o pappas bokhylla. Blev mkt förtjust i Bernard Nords böcker som handlade om invandringen till de norra delarna av Sverige – De inspirerade mig att åka till Marsfjället ,Fatmomakk, Stekkenjokk som 16 åring. När andra åkte på charterresor så reste jag instället till dessa orter – Ser fram emot att se filmresultatet 🙂
  Kram Britt Inger

  • Hej Britt Inger,
   Det var en fantastisk resa, både en inre och yttre sådan. Det vi mest är stolta över, för vår egen skull, är att vi tog vår dröm på allvar och genomförde den.

   Det handlar inte om någon prestation utan det är något helt annat. Länge har vi pratat om att göra denna resa, tillslut bestämde vi oss för att göra den och nu har vi genomfört den. Det känns bra.

   Välkommen till premiären senare i höst, kram Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s