Livshållning

2013-07-19 10.44.20

”Stanna upp för ett ögonblick i alla dina göromål och tänk efter, vad är det du sätter främst? Är det arbete? Är det att leva? Är det dina önskningar, dina begär? Du behöver ge saker och ting deras rätta rang, för att kunna handla klokt.

Om jag inte visste att jag är jag och tillhör ett folk, hade jag inte vetat att du är du och också tillhör ett av världens många folkslag”.

(Laila Spik, samisk kulturarbetare från Saltouluokta i Lappland)

Texten är från journalisten och författaren Anna Bornsteins bok Den samiska vandringsrösten (år 2002) som hon har skrivit i samarbete med Laila Spik.

2014-06-17 19.36.06En läsvärd bok som jag då och då plockar fram och läser. Ibland hela boken eller bara stycken jag märkt upp som intresserar mig just nu. Texter som kan vägleda, upplysa, belysa och styra om orediga tankar och få saker på plats.

Det finns en annan bok som betyder mycket för mig och som jag ständigt återkommer till. Det är en fin berättelse fylld av insikt och klokhet.

Boken heter Vinden är min mor och är skriven av Muskogee Creek-indianen Bear Heart och författaren Molly Larkin (år 1996).

I boken uppmuntrar och vägleder Bear Heart läsaren till att söka vår egentliga uppgift i livet och hur vi kan leva i samspel med varandra och naturen. En bok jag rekommenderar er att läsa.

2014-06-17 19.02.09 HDRVi packar för fullt för våra fem vandringsveckor genom hela Jämtland och lite till. Igår skickade vi upp fyra proviantlådor till olika ställen längs vandringsturen. Lite tätare mellan dessa än förra året för att inte behöva bära så tungt.

I år blir packningen även lättare då vi inte har med någon filmutrustning och annat som hade med filminspelningen att göra. Nu väntar inget jobb, bara semester och ett härligt långt fjälliv.

”Tystnadens skönhet, avsaknaden av frenetisk verksamhet under en tid, hjälper oss att samla våra tankar och centrera våra liv så att vi kan behålla en känsla av lugn när vi återvänder till det hektiska samhället och återupptar vårt arbete.”

(Bear Heart, Muskogee Creek-indianen från Oklahoma i USA)

Önskar er alla en trevlig sommar och på återseende i augusti!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s