Låt fjällvind blåsa hjärtat rent

Klipparbetet går nu framåt i rask takt. Efter varje arbetspass vid klippbordet har jag kommit en bra bit på väg. Tidsmässigt i filmen är vi nu i början av augusti och om några dagar har vi nått Abisko.

2013-07-27 14.33.46I filmen har vi varit ute i 43 dagar och det är 20 dagar kvar på vandringen. Det märks att vi varit ute ett tag. Vi är i ett annat tempo än i början av vandringen, både fysiskt och mentalt.

Hemma känns långt borta. Vi lever här och nu. Vi talar långsammare och i lägre ton och i många filmsekvenser är vi mer tysta än i början.

Jag kommer ihåg att jag själv reflekterade över det tillståndet under vandringen. Det var väl därför vi mådde så bra som vi gjorde. Vi fann vårt eget tempo som harmoniserade med naturen som vi befann oss i. Det fanns ett stort lugn i oss båda och i allt vi företog oss.

2013-08-01 18.48.00
Vy från Tjäktjapasset över Tjäktjavagge.

Inte i någon annan film jag tidigare producerat är jag själv med i filmen, förutom ett undantag. År 2009 producerade jag kortfilmen Musikaliska bilder. Där prövade jag för mig ett nytt sätt att intervjua vilket innebar att jag själv var med i både bild och ljud.

Musikaliska bilder handlar om musikern Erik Hansson. Genom sin musik vill Erik berätta och förmedla bilder som berör och stannar kvar. På det sätt jag ville berätta om Erik och hans musik kändes det befogat att jag var med som en del i filmen, som till den största del byggde på våra samtal om hans musik och musikgruppen Anamma.

Om det inte finns en tydlig uppgift för filmskaparen att själv vara med i filmen anser jag att man inte ska vara med. Läs mer om filmen Musikaliska bilder på www.piazzafilm.se

När jag bestämde mig för att producera en dokumentärfilm om vår tvåmånads långa fjällvandring sommaren 2013 var det självklart att jag själv måste vara med.

2013-07-27 14.34.25

Det här är den mest personliga film jag producerat och det känns ovant och mycket utlämnande.

All min prestige, självkritik och fåfängan måste jag ställa åt sidan för filmmaterialets självbestämmanderätt. Hur jag ser ut eller låter får jag se förbi och ovillkorligen se till filmsekvensernas innehåll och berättigande. Ingen egencensur.

För att jag ska kunna berätta om vandringen måste jag ha det förhållningsättet till mig själv och bara se mig precis som den jag är, både det jag tycker om och det jag tycker mindre om.

Det var svårt i början men nu har jag vant mig. Mitt fokus ligger på att berätta om vandringen på ett så personligt, nära och avskalat sätt som möjligt och då måste min egen självuppfattning stå åt sidan när det behövs. Annars blir det en ointressant, innehållslös och opersonlig berättelse.

2013-07-30 08.02.44
Lägerplatsen ovanför Teusajaurestugorna.

Filmen har nu fått sitt namn, Låt fjällvind blåsa hjärtat rent. Det är en rad tagen ur min favoritdikt Fjällvind som den samiska poeten och slöjdaren Paulus Utsi skrivit.

Titeln känns glasklar och helt rätt. Den beskriver själva kärnan i det jag vill berätta om i filmen, samtidigt som den har en vacker och poetisk melodi.

För mig är det just så… fjällvinden blåser mitt hjärta rent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s