Fjällväder

Nattläger i dimma
Tidig morgon vid Juovvatjåhkka en mil sydväst om Ammarnäs

Regnet hade öst ned i flera dagar med draghjälp av friska och byiga vindar. Temperaturen låg kring nollan på nätterna och max tolv grader varmt på dagarna.

En kort period innan ovädret hade vi stundtals haft sällskap av solen. Men innan dess, i början på vandringen, var det blåsigt och regnat i flera veckor.

Tre rejäla blåsnätter med vindar som blåste 20 sekundmeter hade vi de första veckorna. Det var som att ligga i en centrifug då vindarna skakade tältduken. Prata gick inte alls, vi hörde ingenting.

Att sätta upp eller ta ned tältet i hård vind är inte lätt. Ett bortblåst tält kan resultera i ett nödläge om vädret är riktigt dåligt, så det gäller och hålla i utrustningen.

Pia tar ned tältet i blåsväder vid Tärnasjöarna.10 juliNär vädret var så här nyckfullt var det svårt att filma. Regnskydd till kameran hade vi inte med oss så det gick inte att filma i värsta hällregnet.

Mikrofonen hade alltid ett vinskydd på men ibland blåste det ändå för mycket för att det skulle bli ett bra ljud. Stundtals skakade även kameran av den hårda vinden, antingen vi hade den på stativ eller i handen. Då blev det varken bra bilder eller ljud.

Men så kom den tillslut, den lappländska sommaren. Solen kikade fram, vindarna avtog och en varm sommarsol stannade kvar på himlen utan några hotfulla gråa moln i hasorna. Det var söndag den 21 juli och vi hade varit ute halvtid, dag 33 av 63 planerade dagar till fjälls.

2013-07-21 13.30.34Vi hittade en fin lunchplats längst Kungsleden. Nästa dag skulle vi nå Kvikkjokk som var slutmålet för etapp två. Vad vi njöt denna soliga varma lunchrast.  Fleccetröjan och yllemössan av och näsan i vädret mot en sommarvarm himmel.

Vädret ändrar sig snabbt i fjällen och under en och samma dag kan det både vara solsken, snöfall och ösregn. Det är bara och gilla läget och anpassa dagens vandring efter vädrets makter. Svårare än så är det inte.

Den här veckan är det sportlov i Södertälje men jag tog istället filmlov. Har ledigt från det ena jobbet för att arbeta med det andra. Hela veckan ska jag klippa filmen.

I tisdags gjorde jag klart anslaget i filmen, det vill säga de första två minuterna som ska tala om vad filmen handlar om. Anslagets uppgift är också att göra dig som tittare såpass nyfiken och intresserad att du vill se mera och vill veta hur det går. Som anslaget ser ut nu fyller den absolut sin uppgift.

Den film som jag länge haft rullandes i mitt huvud börjar ta plats i klippbordet. Jag håller fast vid min grundidé men ju mer jag arbetar med filmen ju mer överraskar den mig med nya idéer, infallsvinklar och lösningar kring hur jag ska berätta min historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s