Klipparbete pågår

Nu har jag varit igång en tid med klipparbetet. Under den senaste månaden har det tagit en ny vändning i arbetet, orsaken till det är en kraschad hårddisk.

Tanken vara att jag skulle jobba med filmen i den redigeringsteknik jag redan hade men för tre veckor sedan kraschade en av hårddiskarna. Samtidigt la högtalarna av och lite andra teknikproblem hände. Då bestämde jag mig för att det var dags att tänka om och tänka nytt.

2013-08-13 15.28.28
Inspelning vid Kårsavagge i Abisko

I drygt tretton år har jag jobbat i redigeringsprogrammet Final Cut Pro så steget till Final Cut Pro X är inte så stort, men det är ett nytt tänk och en hel del ser lite annorlunda ut. Det är roligt att lära nytt, tänka om och utveckla de kunskaper jag har sen tidigare.

I den kraschade hårddisken låg de första fem minuterna av filmen jag klippt. Det var en grovklippning av scenerna med Synnöve Kroik i Fatmomakke. Jag bestämde mig för att klippa om allt och inte försöka mig på att rädda det som låg på den trasiga disken. Jag hade varit tvungen att lämna in den i så fall och det ansåg jag vara en onödig kostnad.

Nu har jag klippt om scenerna från Fatmomakke och den här versionen blev bättre än den första. Inte ovanligt att det blir så.

I helgen ska jag börja klippa de första scenerna från vandringen och det ser jag verkligen framemot. Mitt upplägg är att klippa varje del i kronologisk ordning som vi har filmat det. Det känns bäst att göra så för att få full koll på det jag har filmat och sen välja ut vilka delar som ska vara med och vart i filmen de ska vara.

Jag brukar helst vilja börja med anslaget i filmen. Den del i filmen som jag anser är viktigaste av alla. Det är i anslaget jag ska fånga mina tittare och vilja få er att se vidare och undra hur det kommer att gå och bli nyfikna på vad jag har att berätta om.

2013-11-09 11.35.18Men den här filmen kräver ett annat upplägg så jag klipper först de olika scener i kronologisk ordning. Filmen kommer sen själv tala om för mig när det är dags att klippa anslaget.

Låter det skumt? Men det är faktiskt så. Filmen får tillslut sitt eget liv, börjar kommunicera med mig och vägleder mig i det fortsatta arbetet.

Så brukar det alltid vara, mer eller mindre, när jag arbetar med ett filmprojekt. Den här filmen lär inte vara något undantag.

Det gäller att vara lyhörd vart filmen bär iväg någonstans och med varsamma händer klippa den berättelse som filmmaterialet ger mig möjlighet till. 

Hur den slutgiltliga filmen blir vet jag bara den dagen då jag bestämmer mig för att nu är den färdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s