Filminspelning i Fatmomakke

– Jag är lapp och det är jag stolt över, sa Synnöve Kroik med en stadig blick. Det betyder också att jag har en bakgrund, jag vet vart jag kommer ifrån, berättade hon för oss när vi satt vid hennes kåta i skogen i Fatmomakke kyrkby. Stolthet lyste igenom och gick inte att ta miste på.

2013-06-20 15.21.45
Filminspelning med Synnöve Kroik

Det var eftermiddag och dagen innan midsommarafton. För Hasse och mig var det vår första filminspelningsdag på vandringen. Det kändes roligt att inspelningsarbetet nu äntligen började och att vi fick träffa Synnöve.

Dagen innan hade vi tagit flyget från Arlanda och upp till Wilhelmina och sen vidare med buss till Fatmomakke. I Fatmomakke hyrde vi en liten stuga av Birgitta Näslund som har byns sommarcafé.

2013-06-20 17.54.05
Samernas föreningshus

Tidigare på dagen hade vi bestämt möte med Synnöve vid  Länsmansstugan i kyrkbyn. Därefter gick vi genom byn och upp till samernas föreningshus där hon berättade dess historia.

Huset byggdes på 1920- talet av samer och nybyggare i byn. Huset har därefter renoverats och bland annat rustades huset upp under 1980-talet då Synnöve var ordförande i sameföreningen.

En bit ifrån föreningshuset in i skogen ligger Synnöves kåtaplats på en liten kulle. När vi hade spelat in färdigt för dagen ordnade vi en eld tillsammans och Synnevö bjöd på torkat renkött, tunnbröd och kokkaffe.

2013-06-20 16.17.46Synnevö och jag hade haft kontakt med varandra innan vi började vår resa upp till Fatmomakke. Många givande telefonsamtal har vi haft under våren då jag frågat och fått svar om den samiska kulturen och hennes uppväxt i väglöst land.

Vi hade aldrig tidigare mötts men det var lätt att prata med henne och vi hade en härlig dag tillsammans. Hasse och jag uppskattade mycket att hon ville dela hela dagen med oss och berätta i filmen om sitt samiska liv och om Fatmomakke kyrkbys historia. Så intressant att få ta del av.

2013-06-20 15.54.20När vi fikat färdigt kom Synnöves syster Laila och tillsammans gick vi tillbaka genom kyrkbyn. Under promenaden genom skogen och kyrkbyn berättade systrarna om husen och kåtorna vi passerade och om människor som bott och levt här.

Vi avslutade vår gemensamma dag på Birgittas café med en kaffe och våffla innan vi skildes åt.

2013-06-20 18.03.26Dagen efter på midsommarafton gick Hasse och jag ner till byn för att filma midsommarfirandet och kompletterande miljöbilder. På midsommardagens morgon lämnade vi stugan och börja vandra över Marsfjället mot samevistet vid sjön Voukarn.

I helgen har jag börjat klipparbetet med Synnöves inspelade material. I filmen kommer hon berätta om kyrkbyn, om sin kåtaplats, om första gången hon var här som trettonåring med sin far och mycket annat.

Nu känns det verkligen att jag kommit igång med klipparbetet och jag är full av inspiration och arbetslust.

2013-06-21 16.20.02Läs mer om Fatmomakke kyrkstad:  Fatmomakke kyrkstad-Länsstyrlesen i Västerbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s