Nästa utmaning

Filmutrustning är genomgången och banden är sorterade och märkta. Kartor, faktaböcker, anteckningar och annat researchmaterial är sorterat och lättillgängligt vid arbetsplatsen. Redigeringsbordet är genom städat och iordningställt för en ny filmproduktion. Trettiotvå timmars inspelat material ligger och väntar på mig i en skokartong, nu är det bara och sätta igång med nästa utmaning!

FilminspelningVanligtvis filmar jag med en större kamera men den är för skrymmande och tung för att bäras i en ryggsäck. Därför köpte jag en mindre enklare kamera med bra manuella funktioner och fäste för extern mikrofon, de inbyggda mikrofonerna är inget att räkna med. Jag vill ha full kontroll på skärpa, vitbalans, exponering och ljudnivå för att nå bästa resultat.

Kameran jag valde var en utgången modell med bandinspelning som jag fick till ett bra pris som passade min projektbudget.  Den redigeringsteknik jag har är baserad på bandinspelning och planerna var inte att uppdatera tekniken inför det nya projektet. Det är något som står på tur att göra när den här filmproduktionen är klar.

Med tanken på vikt och volym hade det självklart varit bra att istället spelat in materialet på minneskort. Men eftersom jag visste att jag sporadiskt kunde skicka hem inspelade band vartefter under turen och få ny uppskickade i våra depålådor, behövde jag inte bära på så många band.

Blåsigt och kallt
Vid gränsen mellan Västerbottens län och Norrbottens län

Den här filmproduktionen har inte varit likt något annat projekt jag arbetat med tidigare. Att både vara producent och medverkande i filmen var två roller som ständigt konfronterades med varandra.

Vi behövde tid för att både förflytta oss och spela in filmen. Stundtals fick jag dåligt samvete för att filmningen tog så mycket tid. Det dåliga samvetet låg bara hos mig, Hasse protesterade aldrig.

Saker och ting händer här och nu så det går inte att ta vissa scener senare, då har redan ögonblicket passerat. Det där vet jag ju.

Pia i blåsväderVi löste det hela med att vissa dagar bestämde vi att idag filmar vi inte. Då kunde vi trava på lite mer och jag fick en paus i filmarbetet, som för det mesta hela tiden fanns i mina tankar.

Självklart åkte kameran ibland fram ändå på våra filmfria dagar då vi passerade något som vi båda tycket att det här måste med i filmen.

Nu har vi jobbat en vecka och börjar komma in i våra vardagsrutiner här hemma. Det känns bra. I tisdags fick vi besök av Södertäljes lokaltidning Länstidningen (LT) som ville följa upp med en artikel till, när vi nu har kommit hem.

Artikeln publicerades idag på LT:s webbplats Läs den här>>
I morgon måndag 2 september publiceras artikeln i tidningen (pappersformat).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s