Om vi blir sjuka

I en röd vattentät påse förvaras vår sjukvårdsutrustning när vi vandrar. Påsen ligger lättillgänglig i min ryggsäck och alltid på samma ställe så vi inte behöver leta efter den.

2013-05-14 14.19.16Vi har gått igenom sjukvårdsutrustning och slängt det som har blivit för gammalt och kompletterat med nytt.

För sårvård har vi plåster, kompresser och compeed i olika storlekar.  Antiseptisk salva, ögonsalva och smärtstillande salva för behandling av inflammationer, insektsbett och lättare brännskador.

Tabletter för värk, diarré och allergier finns också med. För sommarens långvandring tar vi även med oss penicillin ifall vi dra på oss en besvärlig bakterieinfektion.

Övrig sjukvårdsutrustning är suturtejp Steril-strips för mindre skärsår och Resorb vätskeersättning för återställning av kroppens salt- och vätskebalans vid magsjuka eller efter en tuffare ansträngning. En större och mindre elastisk binda för stukningar och blodstoppare för sår- och näsblödningar.

Vi tar bort alla kartonger och lägger allt i förslutningsbara små plastpåsar så undviker vi onödig volym och vikt. Compeeden däremot måste förvaras luftigt i sin lilla plastlåda för att inte fastna i varandra och bli obrukbara.

Plåstra omSom en förebyggande åtgärd tejpar jag alltid mina hälar med Leukoplast för att förhindra skoskav, något jag lätt drar på mig. En tejpning håller ett par dagar så jag behöver inte byta varje dag.

Ett genomtänkt apotek för egenvård kan göra stor skillnad på en vandring ifall olyckan är framme. Det är en trygghet för oss själva och är också till hjälp för andra människor vi möter som kan ha råkat illa ut. Som jag i ett tidigare inlägg skrivit om så har vi också gått en kurs och uppdaterat våra kunskaper i hjärt- och lungräddning.

Inför sommarens vandring gör vi lite extra läkarkontroller så vi har koll på hur vi mår på insidan. För egen del var det ett tandläkarbesök i förra veckan och nu i veckan ska jag till min husläkare för en genomkoll. Två besök hos min massör är också inbokade innan avresan. Tandvärk eller en obehandlad järnbrist är ju ingen bra början på två månader i fjällen så det är bra att ha koll på hälsan innan vi sticker i väg.

2013-05-18 10.02.21I går var vi ute på vår sista tränings vandring med ryggsäck. Det blev en heldagsvandring på 23 km utan övernattning på Sörmlands-leden. Under dagen vandrade vi stundtals över skogsbackar fulla med blommande vitsippor, liljekonvaljer och blåbärsris.

Skogen i försommartider är härlig att vistas i och vi fick en riktig bra vandring som känns i kroppen idag.

På onsdag är det fyra veckor kvar tills vi tar flyget till Vilhelmina, nedräkningen har verkligen börjat!

One thought on “Om vi blir sjuka

  • Om ni möter någon skadad vandrare så möter hen en vandrande vårdcentral 🙂 Det är nog som du säger, väldigt klokt att vara förberedd på skador och sjukdom. Man tar inte en taxi till sjukan precis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s