Utan sällskap

DSCN1663
Utsikt över sjön Hävlingen

Det händer ibland att jag packar min ryggsäck och ger mig iväg på en vandring utan sällskap i några dagar, det kan bli längs Sörmlandsleden och ibland i Grövelsjöfjällen norr om Idre.

Behovet av den självvalda ensamheten gör sig påmind hos mig när livet rullar på i för snabb takt. En dag eller flera i ensamhet och tysthet är ett bra sätt för mig att dra ned på tempot och komma i balans igen.

När jag vandrar i flera dagar kan jag känna mig ensam det första dygnet. Ställer då frågan till mig själv varför jag åkte iväg ensam, det är ju trist och inte ha något sällskap och någon att prata med!

Men det är bara och ställa den känslan åt sidan för jag vet att den där sköna stilla otvungna känslan av att bara vara själv snart dyker upp. Det känns bra att inte behöva ta hänsyn till någonannan och inte heller vara tvungen att prata och resonera om olika beslut. Äter, sover och går gör jag när jag själv vill.

Läger vid Ryvang.liten
I Ryvang vid Grövelsjöns norra del

I ryggsäcken ska det finnas med lite extra god mat och dryck och en riktig bra bok. Nattlägren brukar jag välja med omsorg och ganska tidigt på eftermiddagen.

När tältet är på plats sträcker jag mig gärna ut i kråkbärsriset och läser eller slumrar en stund i eftermiddagssolen. Om vädret är sämre är det skönt med en vilostund i tältet innan det är dags för kvällsmaten.

Jag har fått frågan några gånger ifall jag känner mig rädd när jag vandrar ensam på fjället eller i skogen. Det är precis tvärtom. Det finns ingenstans jag känner mig så trygg som på ett fjäll. Det finns ju inget att vara rädd för. För mig känns det mer otryggt att åka tunnelbana ensam i en vagn en sen kväll i Stockholm. Ute i naturen känner jag mig alltid trygg.

Att ge mig iväg själv några dagar är nog för mig. Jag skulle inte vilja göra en längre vandring utan sällskap. Att Hasse och jag ska få dela sommarens upplevelser tillsammans är av stor vikt för mig. Det kommer att bli en fin upplevelse att dela med varandra.

DSCN1640
Långfjället längs Grövelsjön

Men det är väl så det är. Den självvalda ensamheten kan nog vara OK men den oönskade ensamheten är mycket svårare att befinna sig i.

Till sist. Nu har vi lagt in en karta i undermenyn Karta här på bloggen. Där kan ni se hur vår sträcka ser ut som vi ska vandra i 60 dagar. Där står också lite kort beskrivet hur det fyra olika etapperna är fördelade under vår färd.

Bilderna är från en solovandring i Grövelsjöfjällen sensommaren 2004

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s