Som ett storögt barn bland nya leksaker

IMG_3276Vandringen sommaren 2010 började i Kvikkjokk längs Padjelantaleden och målet var samevistet i Staloluokta. Vi hade gått en längre sträcka i en tät fjällskog men plötsligt öppnade de sig stora vida ängar framför oss.

En fantastisk miljö mötte oss och vi bokstavligen vadade i en prunkande soldränkt botanisk trädgård fylld av ljus, färger, dofter och surrande insekter.

Vi blev lika hänförda av platsen som botaniker Carl von Linné blev under sin Lapplandsresa 1732.

Av Kungliga Vetenskapssocieteten i Uppsala fick botaniken Carl von Linné ett resestipendium för en vetenskaplig resa till Lappland, den så kallade Lapplandsresan. Den 12 maj 1732 gav han sig iväg norrut och kom tillbaka till Uppsala den 10 oktober.

IMG_3295
Manshöga ormbunkar

Det blev en händelserik resa där han i fem månader till häst och till fots gjorde observationer i naturen. Lappland var för övriga Sverige relativt okänt vid den här tiden därför väckte Linnés studier stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Kvikkjokk har en enormt rik flora. Carl von Linné som passerade Kvikkjokk under sin Lapplandsresa 1732 blev hänryckt av den vackra naturen och samlade in en väsentlig del av underlaget till sin systematiska kartläggning av fjällfloran som sen resulterade i hans första tryckta florabok Flora Lapponica (tryckt i Amsterdam 1737).

När vi gick längs leden förstod vi verkligen varför Carl von Linné blev så hänförd av naturen. Det här måste vara ett himmelrike för en botaniker. Jag har aldrig tidigare upplevt någon liknade växtlighet i fjällen och vi njöt i fulla drag av våra vandringsdagar i Carl von Linnés fotspår.

IMG_1235
Smörboll
(Trollius Europeus)

Ur boken ”Carl von Linné” av Wilfrid Blunt:
”Linné satt ideligen av för att ta upp och notera namnet på en blomma eller för att undersöka en liten sten. Ingenting i naturen var för litet eller för oansenligt för att väcka hans intresse. Han var ‘som ett storögt barn bland nya leksaker’. Och så skulle det fortsätta, dag efter dag med tålmodiga observationer som alla noggrant antecknades i hans dagbok.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s