Raststugor och kojmys

Något vi uppskattar på fjällvandringarna är alla raststugor som är strategiskt placerade längs lederna och ovärderliga en regnig blåsig dag på fjället.

STF raststuga
Raststugan vid Gåsån

Stugorna är till för att rasta i och bör bara användas som sovplats i nödläge. I många av stugorna finns det hjälptelefoner ifall något allvarligt händer och vi behöver tillkalla hjälp.

Det har hänt att folk blivit nödställda i flera dagar i raststugorna på grund av vädret och varit tvungna att gå lös på träbänkarna för att få ved och elda med. Stugorna har nog räddat livhanken på ett antal fjällvandrare och skidåkare som hamnat i nödläge.

I somras när vi vandrade kring Helags och Sylarna i Jämtlandsfjällen kom vi ner till raststugan vid Gåsån efter en regnig och blåsig eftermiddagsvandring. Av med blöta kläder som hängdes på tork och på med torra ullkläder och dunjackor. Varm soppa och kaffe gjorde susen.

Vi blev kvar där resten av dagen. Läste lite, satte på mer kaffe och kom i trevliga samtal med andra vandrare som sökte skydd mot hällregnet. När det blev uppehåll slog vi upp tältet nedanför stugan. Dagen efter var det lika regnigt så det var skönt att äta frukosten inomhus innan vi gav oss ut i busvädret igen.

IMG_2945
STF:s fjällstuga Stendalsstugan i Jämtlandsfjällen

Förutom alla raststugor finns det fjällstugor längs lederna som vi kan övernatta i. Än så länge har vi valt bort att sova inomhus när vi vandrar. Visst kan det vara bekvämt och bra på många sätt att bo i stugor, men vi föredrar tältboendet.

Däremot stannar vi gärna till vid stugorna och pratar med stugvärdarna som bor där. De kan ge oss aktuella väderrapporter, föreslå färdvägar och tips om bra tältplatser i närheten.

De flesta fjällstugorna ägs och förvaltas av Svenska Turistföreningen (STF) eller av samer från närliggande sameby. Många av stugorna har proviantförsäljning så vi kan fylla på med det som saknas som till exempel toalettpapper, choklad och annat som kan behövas.

IMG_2269 kopia
En vacker kojplats i Jotenheimen i Norge sommaren 2009

När vi vandrar föredrar vi att tälta. Så länge vi orkar bära på den extravikten kommer vi fortsätta med det. För oss är det friheten till de egna ostörda nattlägret som lockar med tältboendet.

Det är också en trygghet att vi precis när som helst under en vandring kan slå läger och få skydd mot regn, vind och kyla.

Som liten byggde jag massor av kojor. I träden, på marken och under bordet. Med en hög serietidningar, fika och en ficklampa så var kojmyset på topp.

Det är nog därför jag gillar att sova i tält. Varje gång jag får krypa in i vårt tält förnimmer jag den där varma trygga känslan av barndomens kojmys.

2 thoughts on “Raststugor och kojmys

    • Hej Ola,
      Om du menar bilden på kojplatsen i Norges så var det en fantastisk vacker plats. Bilden togs den 4 juli kl. 06 på morgonen , det var vindstilla, tyst och 4 minusgrader . Det var så vackert och magiskt att vi viskade till varandra gör att inte stör det fina i stunden. Det är stunder som denna som vi strävar efter att få uppleva till fjälls!
      /Pia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s