Fyra plåtar C-vitaminer

Färsk frukt är det jag mest saknar i matväg på fjällvandringar. Bristen på dessa färska läckerheter får vi kompensera med torkad frukt som vi köper längs vägen eller torkar själva.

Kiwi 2
16 kiwifrukter på två plåtar

Idag är den andra omgången med två plåtar kiwi i varmluftsugnen för torkning till sommarens vandring. I vår nya ugn fungerar det bra att torka frukten i 65 grader med stängd lucka istället för i 50 grader med ugnsluckan på glänt som vi tidigare brukar göra.

Kiwifrukten är enkel att torka för vattnet går lätt ur frukten då snittytan är stor. Då och då vänder jag på skivorna för jämnare torkning. Två fulla plåtar med kiwifrukter blir som färdigtorkad bara en tredjedel i volym.

Vi brukar sällan blöta upp den torkade kiwin när den ska ätas. Visst kan det vara gott att låta den kokas med i morgongröten men jag föredra att äta den som snacks. Smakar syrligt och sött.

Kiwi 4
När allt vatten är borta

En middag ska vi själva torka och ta med på vandringen, övriga torkade måltider köper vi färdiga. Den middagen är för ett speciellt tillfälle. I början av juli fyller jag 50 år och då befinner vi oss cirka tvådagars vandring norr om Ammarnäs.

Till min födelsedagsmiddag ska det serveras marinerad lövbiff i kantarellsås med potatismos och lingonsylt.

Lövbiffen torka vi här hemma och lägger med i depålådan i Hemavan. Marinerad lövbiff har vi gjort förut och den smakar himmelskt gott på fjället. I Hemavans depålådan ska vi också skicka med ett tetrapack rödvin som vi kan njuta av till 50-årskalaset.

Till efterrätt blir det kanske färsk frukt som vi handlar i Ammarnäs. Där ska vi också inhandla en bit rulltårta eller något annat smarrigt till födelsdagskaffet.

På födelsedagen ska vi ha en vilodag på en väl vald tältplats med fina vyer. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira min 50-årsdag på.

Läs mer om hur vi torkar mat i tidigare inlägg Mat på fjället sep-2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s