Tids nog kommer vi fram

Nu börjar vi mer i detalj förbereda vår långtur som startar om fem månader. Jag kommer avsätta en dag i veckan för planeringsarbete med både vandringen och filmproduktionen. Vi delar upp arbetet i olika ansvarsområden och varje fredag stämmer vi av vad som är gjort och vad som härnäst ska göras.

Fatmomakke kyrkby
Fatmomakke kyrkby

Filmproduktionen har jag ansvar för och där finns en hel del att jobba med. Filmidén är i stort sätt klar och filmutrustning likaså. Nu är det mest fokus på researcharbetet som är en rolig del i filmarbetet.

Vi kommer att passera ett flertal gamla samiska boplatserna under vandringen som jag ska berätta om i filmen, bland annat Fatmomakke kyrkby där vi startar vår vandring. På dessa platser vill jag ha knutit kontakt med människor innan vi kommer dit. Människor som kan berätta om miljöerna när vi är där.

Jag har sen tidigare gjort ett omfattande researcharbete kring den samiska kulturen som jag i den här filmproduktionen kommer ha stor nytta av. Nu ska gamla kontakter återupptas och ny ska skapas.

Hasse och jag tränar på med vår fysträning. För mig är det längdskidåkning ca tre gånger i veckan och mitt dagliga 40 minuters styrketräningspass hemma med fokus på rygg och mage och stretching. Vi är tacksamma för den fina vintern vi fått i år med mycket snö och kyla som ger bra träningsmöjligheter på skidor.

Sörmlandsleden
Sörmlandsleden

Tre helger ska vi vandra och ligga ute i tält under våren. Kroppen behöver vänja sig med att gå långt med ryggsäck och vi ska provfilma lite mer ute på fältet.

Det blir förmodligen några turer på Sörmlandsleden och kanske en tur i Tivedens nationalpark i Västergötland.

När vi flyger upp till Vilhelmina kan vi inte ta med oss gastuber hemifrån. I fredags löste vi den frågan. Vi kommer åka flygtaxi från flygplatsen strax utanför Vilhelmina in till busstation för vidare resa med buss till Fatmomakke, där vi ska börja vår vandring.

Nära busstationen i Vilhelmina finns en bensinmack som säljer gastuber till stormkök. Jag ringde och pratade med mackägaren i fredags och det var inga problem att förboka de gastuber vi behöver och hämta de när vi kommer dit.

IMG_1458
Forsen Kamajokk vid Kvikkjokks fjällstation

Innan vi far iväg ska vi skicka upp paket till tre olika fjällstationer (depåer) innehållande en del utrustning och mat som vi inte kan få tag på under turen eller som vi inte vill bära på hela vandringen.

Våra tre depåplatser är i Hemavan, Kvikkjokk och i Abisko. Paketen vi skickar upp kommer bland annat innehålla skoskavstejp, mensskydd, frystorkad mat och andra matvaror, mediciner, filmmaterial, tvättmedel med mera. På fjällstationerna ska vi också sova och äta, tvätta kläder och oss själva, handla en del mat och vila.

Så det är bara och jobba på och planera vidare. Vi får väl arbeta utifrån Nalle Puhs teori, – Åar vet att det inte är någon brådska. Tids nog kommer vi fram!

2 thoughts on “Tids nog kommer vi fram

  • Hej Christophe B.
    Roligt att du gillar bloggen. Jag var inne och läste på er hemsida/blogg Letrek. Kul läsning där med. Lycka till med er Gröna bandet tur, vem vet vi kanske ses på färden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s