Mat på fjället

Vår meny på vandringarna är ganska enkel men väl komponerad utifrån mängd, näringsinnehåll och tid på dygnet. Till frukost äter vi det mesta av dagens kolhydrater som är själva bränslet för dagen. En och en halv portion havregrynsgröt med russin och blåbärssoppa, bröd med smör och pålägg och kaffe och te.

Lunchen har också fokus på kolhydraterna men vi lägger till lite mer proteiner. Oftast äter vi soppa med kött och till det bröd,smör och pålägg (mjukost med kött) och kaffe.

Till kvällsmat är det proteiner och fett som gäller för att fylla på energi depåerna och ge musklerna sina byggstenar inför nästa dag. Då äter vi någon kött- eller fiskrätt med ris eller potatis och grönsaker. Som förrätt kan det bli en ölkorv och lite ost och kex.

Mellanmålen är också viktiga och de brukar oftast vara 70% choklad och nötter och mandlar. Det ger energi och bra fetter som håller blodsockret på en jämn nivå mellan måltiderna.

En klick smör i morgongröten och kvällsmaten är gott och ger bra extra energi för att orka vandra varje dag.

Ett bra sätt att ha kontroll på sin vätskebalans är att syna urinen varje dag. Är den klar och genomskinlig är vätskebalansen bra om den däremot är starkt gul, grumlig och illaluktande så gäller det att snabbt fylla på vatten förrådet i kroppen.

Marinerad lövbiff med kantarellsås

Vi har prövat på att torka vår egen mat. Det är lite pyssel men ett trivsamt sådant. En av favoriterna är marinerad lövbiff med potatismos, kantarellsås och lingonsylt.

Först marineras lövbiffen och sen torkar vi den på en plåt i ett-två dygn i ugnen på 50 grader, med ugnsluckan lite öppen. Kantarellerna har vi inte torkat själva, vi använder pulversås.

När vi tillreder middagen får lövbiffen först ligga i blöt och sen kokar vi den tillsammans med såsen. Torkad lövbiff är också gott som snacks och tugga på under vandringen.

Köttfärssås med grönsaker är busenkelt att göra. Köttfärsen lägger vi på en plåt och kryddar efter behag och sen torkar vi på samma sätt som lövbiffen.

Grönsakerna skivar vi med så stor snittyta som möjligt så vattnet lätt kommer ut under torktiden i ugnen. Då blir grönsakerna fortare mjuka igen när de ska tillredas till middagen.

Köttfärssås med grönsaker

Tunna skivor av kiwi och jordgubbar blir som fruktchips och är gott att äta som dom är eller i morgongröten. Frukt och grönsaker torkas i ungen på samma sätt som köttet.

Bakat bröd har vi gjort men det är svårt att få det riktigt jämt gräddat. Vi jäser degen i en plastpåse i solen och sen gräddade vi dom i stormköket med locka på. Inte helt fel med doften av nybakat bröd till kvällsmaten.

Men oftast så blir det köpt frystorkad mat och det fungerar bra. Enkelt och snabbt att bara koka vatten och sen fylla på. Stå 5-10 minuter och sen är middagen serverad.

En kall öl intill fjället Store Svuku i Norge

Det är en härlig upplevelse när vi ibland helt otippat kommer till en plats som erbjuder färdiglagad mat och dryck. Då är det bara och njuta av en vällagad måltid med en kall öl och en glass till efterrätt vid ett dukat bord.

Det är ju kontrasterna i livet som berikar tillvaron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s