Tillvarons lyckligaste stunder

Att vandra och leva vildmarksliv i fjällen är hundra procent avkoppling. Så snart kängorna och ryggsäcken åker på och vi styr kosan upp mot ett fjäll så kommer jag direkt i ett-må-bra-läge.

I Dagens Nyheters artikel ”Landskapet sätter sig i kroppen” (av Peter Letmark, 12 juli 2012) intervjuades journalisten och fritidsbonden Jenny Jewert.

Hon söker sig gärna till den vildare naturen som ytterskärgården och fjällen kan erbjuda. Den frigör fantasin och erbjuder en annan sorts avkoppling, säger hon i artikel och fortsätter;
” – Den ställer saker på sin spets. Om naturens krafter dominerar och de mänskliga spåren inte är lika tydliga, glömmer man de vardagliga bekymren. I det vilda tvingas vi vara här och nu. Det väcker frågor om livets mening”.

Hon beskriver fjällnaturens dragningskraft på ett bra sätt, jag känner igen mig i det hon säger.

Jag tänker så bra på vandring, tanken är friare på något sätt. Nya kreativa problemlösningar kan dyka upp när det inte är så mycket annat som pockar på min uppmärksamhet. Stora vida landskap och höga berg kan på något sätt förminska vardagens stora och små bekymmer och jag kan se dom i ett annat perspektiv.

Vandring i fjällen ger så mycket tid att bara var.  Att ligga vid en fjällsjö och vila i en varm eftermiddagssol är avstressande och rogivande.

Eller sträcka ut sig i kråkbärsriset under lunchpausen och läsa några kapitel i en bok. Lika härligt är det att bara sitta på en sten och ta in allt det vackra och egentligen inte tänka på någonting.

”Vandring är på många sätt tillvarons lyckligaste stunder”.
(ur Claes Grundstens bok Vandra Kungsleden från Abisko till Hemavan)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s