Fria drinkar

Friskt och rent vatten direkt från en fjällbäck är nog bland det godast man kan dricka. Det är fantastiskt att vi har den möjligheten när vi vistas i fjällen. När vi vandrar hemmavid på Sörmlandsleden är det mer pyssel med vattnet. Då måste vi bära på dricksvattnet och koka det och rena det med tabletter. I fjällen är det fria drinkar hela tiden.

En Jämtlandsdrink

Dricksvattnet ska ändå väljas med omsorg. Ett stillastående vatten är inte bra att dricka och det brukar inte heller se så aptitretande ut.

Döda djur i vattnet bör man också uppmärksamma. Det har hänt att vi sett kadaver av döda renar i vattnet. Oftast är det vid breda och stora vattenflöden då en ren kan ha halkat vid övergången och skadat benen och dött i vattnet.

När vi vandrade i Padjelanta för ett par år sedan hade en renflock sprungit ut över en bergskant, förmodligen jagade av ett rovdjur, och fallit ner i ett vattenfall. Där blev vi avrådda av stugvärdar i området att inte dricka vatten nedanför det fallet.

Ett enkelt vad i Joutenheimen, Norge

Fjällvattnet kan också vara en utmaning när vi måste vada över det. Det är inget större problem ifall jag kan gå på stenar. Det som är svårt är när jag måste gå ner i en strömfåra, då kan jag bli osäker och ibland ganska rädd.

Hittills har det inte hänt något och vi gör inga ogenomtänkta beslut när det gäller var och om vi ska vada. Jag har alltid min vandringsstav till hjälp och Hasse och jag hjälps åt när vi ska ta oss över de vatten som korsar vår väg. En del vatten ska man helt enkelt inte vada över, då får vi välja en annan väg.

Vattenpaus i Padjelanta

En fjällfors intill nattlägret är inte heller så dumt. Självklart i första hand för vatten till mat och för att tvätta sig i, men också för ljudets skull. Ett större vattenflöde är som en vaggsång, så rogivande och sövande och jag somnar så gott till det.

Ljudet av en brusande fjällfors är också riktigt bra som ljuddämpare för Hasses snarkningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s