Inte utan en fiskerev

– Vad har ni för fiskedon med er, frågade en väderbiten man som satt mot en solblekt stugvägg vid Sylsjön strax väster om Helagsfjällen i Jämtland. Han hade sällskap av en man i rutig flanellskjorta som satt på samma bänk. Klockan var tio på förmiddagen. Det doftade kaffe och junisolen stod redan högt på en klarblå himmel.

Samestugorna vid Sylsjön

– Nä, vi har inga fiskeredskap med oss, svarade vi och tittade på männen som skakade på huvudet. De såg mycket fundersamma ut och undrade hur vi kunde komma hit och inte fiska.
– Det här är en av Jämtlands bästa fiskesjöar, sa mannen i flanellskjortan och fick ett nickande medhåll av mannen bredvid.

Vi började trevande förklara att vi valt bort det för vi har så mycket annat och bära på och det blir ändå inte av att vi fiskar.

Våra argument höll inte, det såg vi på deras miner då en av dom sa med övertygande röst;
– Nästa gång ni kommer hit, så lova oss att ni har med er en fiskerev så ni inte missar det här, sa han och sträckte ut sin arm mot Sylsjön blåglittrande vatten. Det lovade vi att göra och då såg de båda något nöjdare ut.

Nattläger vid Sylsjön

Av männen på bänken fick vi veta att de är samer och bröder och stugorna däromkring tillhörde deras sameby. Vi hade haft vårt senaste nattläger en bit upp på fjället ovanför stugorna. Då förstod vi att det var dom vi sett under kvällen ute på sjön i en båt som nu låg uppdragen på sjöstranden.

Vi berättade om vår fina vandring längs Pilgrimsleden. En liten led som går sydväst om Sylsjön och som delvis kan vara svår att finna i terrängen. Det är en gammal färdväg som samer, präster, fiskare och andra fjällfolk gått sen lång tid tillbaka. En vacker folktom sträcka med en rik fauna och flora. Männen på bänken var de första människor vi träffat på fyra dagar.

Vi dröjde oss kvar hos samerna vid stugväggen men tillslut var det dags för oss att gå vidare.
– Tycker ni om renkött , sa en av dom och reste på sig och tittade frågande på oss då han gick mot ingången till huset. Det gör vi absolut svarade vi i kör. Han kom tillbaka med en rejäl bit torkat renkött som vi fick ta med oss. Vi blev lycklig som barn på julafton av gåvan. Renköttet var så välrökt och smakfullt och förgyllde varenda dag resten av vandringen.

Pia längs Pilgrimsleden

Tyvärr måste jag erkänna att vi bröt vårt löfte under sommarens vandring i Jämtland. Vi tog inte med oss någon fiskerev. Jag vet inte vad vi ska skylla på denna gången… men så blev det.

Bilderna är från vandringen i Jämtland sommaren 2006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s