En nya dag på fjället

Nattläger mellan Tjallingeklumpen och
Gåsen i Jämtlandsfjällen 17 juli 2012

Klockan visar 06.02. Tältduken rör sig i jämna vågor av en vind som stryker ljudlöst förbi. Sovsäcken känns morgonvarm, jag ligger stilla och lyssnar på tystnaden och tittar ut över fjället genom myggnätet i tältet. Efter en stund bryts tystheten av Fjällpiparens karakteristiska pipande läte och en avlägsen renskälla pinglar långt borta i dalen mellan fjälltopparna. En ny dag på fjället.

– Blir det inte långtråkigt och vandra i två månader, frågade en bekant till Hasse när han hade berättat om vår långtur nästa sommar.  Absolut en relevant fråga i ämnet men en frågeställning som Hasse och jag aldrig någonsin har reflekterat över tidigare. Långtråkigt? Nej, hur skulle det kunna bli det?

Visst kan det verka enformigt att gå varje dag, slå upp tältet, sova och sen gå igen. Samma sak varje dag i två månader. Men för oss är ingen dag den andra lik. Alla rutiner med att gå, äta, bo och sova flyter bara på och man gör det som ska göras. Däremellan är allt ett oskrivet blad.

Pia på leden från Vålåstugorna 19 juli 2012

Vi kommer varje dag till en ny plats. Naturens villkor skiftar i väder och terräng. Nya möten med människor som korsar vår väg som ger oväntade samtal under vandringen. För samtalar gör vi mycket, om både stort och smått, världsligt och privat, om vår relation och vår dåtid och framtid. Många samtalsämnen passerar under en dag. Däremellan går vi oftast ganska tysta i egna tankar och funderingar.

Livet är enkelt på en fjällvandring och jag har hittills aldrig upplevt tristessens vemod. Det är få saker som pockar på ens uppmärksamhet, få saker som avbryter något annat, allt får ha sin tid och ta sin tid och livet är här och nu.

Men, icke att förglömma. Min erfarenhet fram till idag sträcker sig till elva dagars vandring i sträck och då har jag aldrig tyckt att det är långtråkigt. Om jag tycker det är enformigt efter två månader kan jag bara svar på i slutet på augusti nästa år… då vet jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s