Vilken väg ska vi välja?

Nu har vi fått tag på alla sju kartor vi behöver för långturen. Först är det fem kartor som är tryckta på tyvek, ett syntetmaterial som är okänsligt för vatten och motståndskraftigt mot slitage. Kartorna är tryckta på båda sidorna så stora områden ryms på en och samma karta vilket minskar antal kartor vi behöver ha med oss. Tyvekkartorna täcker följande områden på vår tur; Kittelfjäll-Borgafjäll, Ammarnäs-Hemavan, Kvikkjokk-Ammarnäs, Sarek-Padjelanta och Kebenekaisefjällen (inklusive Abisko).

Karta nummer sex är en norsk Turkarta över området Bardu. Den gäller när vi ska gå från Abisko och in på Nordkalottleden i Norge. Den sista kartan på vandringen är Lantmäteriets Fjällkarta BD1 med sträckningen Treriksröset-Rostojávri.

Alla kartorna är i skala 1:100 000. Egentligen föredrar vi helst skalan 1:50 000 för mer detaljrika kartuppgifter. Men eftersom vi i stort sätt kommer vandra på leder under långturen så fungerar skala 1:100 000 för vandringen.

En sak som vi roar oss med på våra fjällvandringar, både innan och under turen, är att studera och läsa in oss på kartorna. Vi söker efter olika vägval och fina lägerplatser, intressanta historiska boplatser och bergstoppar att bestiga.

Gamla pilgrimsleder som finns lite varstans i de svenska fjällen väljer vi gärna. På kartan är de utmärkta som svarta småprickade leder och är upptrampade av samer, fiskare, präster och andra fjällfolk sen långt tillbaka i tiden. Sen är det också i ett säkerhetsperspektiv viktigt att känna sig hemma i kartbilden. Ifall något händer som till exempel snabba väderförändringar eller om någon av oss blir akut sjuk så kan vi kvickt läsa av kartan och ta rätt beslut.

Hasse och jag kan ägna timmar tillsammans och diskutera kartor och vägval och planera  turerna vi ska göra. Det är en rolig del i förberedelserna och det lär bli många tillfällen till detta innan vi ger oss iväg i mitten av juni nästa sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s